Prima pagina

Spatiile comerciale stradale, vedeta ultimilor ani

Articol scris in 10 mai 2011

Chiriile spatiilor de birouri si comerciale au scazut semnificativ in ultimii ani, preturile apartamentelor s-au redus la jumatate sau chiar mai mult iar tranzactiile de investitii au disparut aproape cu desavarsire. In tot acest tablou, spatiile comerciale stradale s-au comportat cel mai bine, existand chiar zone unde au fost inregistrate cresteri de chirii sau preturi.
Spatiile comerciale stradale amplasate pe arterele principale, indiferent de oras, sunt foarte cautate. Practic, orice spatiu bun, amplasat intr-o zona cu vad comercial bun, se inchiriaza imediat ce este disponibil. Iar centrul vechi din Capitala este evident vedeta ultimilor ani, fiind o zona unde s-au inregistrat cresteri de chirii, pe fondul cererii tot mai ridicate. Astfel este descrisa piata spatiilor comerciale stradale de catre consultantii Coldwell Banker Commercial, divizia specializata pe segmentul spatiilor comerciale si de birouri din cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Cresterea atractivitatii afacerilor amplasate pe arterele comerciale nu inseamna insa ca alegerea unui spatiu comercial stradal reprezinta o decizie simpla. Pe scurt, spatiul trebuie amplasat intr-o zona comerciala cu un vad bun, tradus adesea printr-un mix de trei factori: traficul zonei, adica numarul de persoane care ar urma sa treaca prin zona, veniturile acestora si obiceiurile lor de consum.
Alegerea spatiului trebuie sa fie realizata avand in vedere clientii vizati. Este evident ca daca o zona nu este privita ca o destinatie pentru servit cina, decizia de deschidere a unui restaurant nu ar putea fi cea mai buna alegere. Traficul este foarte important dar la fel sunt si obiceiurile de consum ale celor care trec prin respectiva zona. In functie de tipul activitatii, poate fi ales si un spatiu comercial care ar fi in concordanta cu obiceiurile de consum ale populatie care trece prin respectiva zona, cel putin nu cu cele din momentul tranzitarii zonei.

Cel mai simplu exemplu este showroom-ul. O companie poate alege sa decida un showroom, spre exemplu de produse de amenajare interioara, intr-o zona unde cei care trec pe acolo nu ar cumpara in acel moment produsele expuse. Si, tinand cont si de faptul ca spatiul de expunere va fi mai mic decat al magazinului, se va obtine si o reducere de costuri, avand in vedere ca spatiul magazinului poate fi situat intr-o zona adiacenta, cu chirii mai reduse.

George Harpa mai afirma ca trebuie avuta in vedere si chiria perceputa pentru respectivul spatiu comercial. Un potential chirias ar trebui sa ia in calcul nu doar vanzarile pe care le va avea cat si alte costuri si mai ales posibila lor majorare in viitor – fie ca este vorba de utilitati, materii prime sau salarii.
Desi oportunitati pot fi intalnite pe toate segmentele pietei imobiliare, fiind una dintre consecintele positive ale anilor de scadere economica, segmentul spatiilor comerciale pare a fi cel mai bogat din acest punct de vedere., concluzioneaza consultantii Coldwell Banker Commercial.


Comentariile vor fi publicate doar dupa moderarea acestora de catre autorul articolului. Nu vor fi publicate comentariile care contin injurii, un limbaj licentios, instigare la incalcarea legii, la violenta sau la ura, precum si acuzatii fara acoperire. De aseme- nea, pentru o mai buna comunicare, va rugam sa oferiti o adresa de mail valida. Va multumim!

Proprietati "calde"

Cladire situata in zona ultracentrala a orasului Constanta, construita in 2002 si modernizata in 2008. Regim de inaltime S+P+1E+M, amprenta la sol 365mp. Este situata pe colt si are deschidere la 2 strazi pe o lungime de 41m, din care 35m lungimea vitrinei...

Vanzare / Centru comercial

Suprafata comerciala - 0,00 m²
Pret - 1.450.000 Euro
© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.