Prima pagina

Certificat energetic

Parerea specialistilor

ing. Valentin Valeanu

Auditor energetic pentru cladiri (gradul I - constructii si instalatii)

Incepand cu nicio locuinta nu va mai putea fi vanduta sau inchiriata fara ca la incheierea actelor sa existe "Certifica- tul de performanta energetica a cladirii". Aceasta situatie rezulta din Legea nr. 372 din si din Norma metodologica de aplicare a acestei legi din . Legea 372 este intrata in vigoare de la si a avut o perioada de gratie de 4 ani (pina la ) pentru "cladirile de locuit unifamiliale si apartamentele din blocurile de locuinte pentru care se incheie con- tracte de vanzare-cumparare sau de inchiriere" (art. 16 (2) din Norma metodologica). Pentru cladirile nou construite, acest certificat este cerut la receptia finala a lucrarilor, conform legii, inca de la .

Certificatul de performanta energetica al cladirii este un "document tehnic care are caracter informativ si care atesta performanata energetica a unei cladiri" din punct de vedere al consumurilor de energie ale cladirii

Cu alte cuvinte certificatul releva costurile cu exploatarea unei cladiri. Aceste costuri sunt analizate din cinci puncte de vedere:

 • incalzire
 • apa calda de consum
 • iluminat
 • climatizare
 • ventilare mecanica.

In acestei analize cladirea este incadrata in una dintre cele 7 clase energetice notate de la "A" la "G".

Certificatul de performanta energetica al cladirii se intocmente de catre un auditor energetic pentru cladiri, atestat de Ministerul Dezvol- tarii Regionale si Locuintei pe baza unui examen si in urma absolvirii unor cursuri de specialitate (cursuri postuniversitare sau masterat).

Baza intocmirii o reprezinta "Metodologia de calcul al performantei energetice a cladiriilor Mc 001/1,2,3 - 2006" aprobata prin ordin al ministrului. Concret, pe baza, acestei metodologii auditorul face expertiza energetica a cladirii, intocmeste un raport de expertiza si pe baza acestuia elibereaza certificatul (este necesara Cartea tehnica a constructiei).

Utilitatea certificatului rezulta din urmatoarele aspecte:

 • potentialul cumparator va avea un nou instrument prin care sa analizeze valoarea investitiei facute, alaturi de cele traditionale: zona de amplasare, data constructiei, suprafata, finisaje.
 • la nivel european, se doreste ca preturile la diversele forme de energie pentru cladiri (gaze naturale, energie electrica, caldura) sa fie diferentiate, in functie de performanta in exploatare a cladirii

Piata certificatelor energetice inca nu este bine structurata datorita numarului mic de auditori pentru cladiri in toata tara si a stanga- ciei autoritatilor in aplicarea Legii 372. Preturile practicate pana acum au fost intre 1 si 4 euro pe metru patrat de suprafata desfasurata a cladirii, direct proportional cu complexitatea arhitecturala a cladirii si a instalatiilor aferente si invers proportional cu marimea suprafetei mentionate. Durata de realizare a certificatului a fost 3-7 zile daca exista Cartea Tehnica a construc- tiei pentru cladirile vechi, respectiv proiectele de arhitectura, instalatii termice, climatizare, etc pentru cladirile noi. In situatia inexistentei documentatiei costurile cresc datorita necesatatii intocmirii acesteia, macar si in variante minime. Dupa data de se estimeaza o crestere moderata a costurilor si o crestere importanta a duratei de realizare a unui certificat (la circa 30 zile), datorita termenului de gratie Legii 372.

Se cuvine o precizare privind tranzactiile cu apartamente din blocurile realizate in perioada 1950-1989 in sensul ca legea prevede realizarea certificatului pe "cladire" (bloc, tronson de bloc) si nu pe un apartament. Pana la momentul scrierii acestui articol nu au aparut precizari exprese ale leguitorului in aceasta directie, situatia riscand sa blocheze piata imobiliara, deoarece este greu de crezut ca vanzatorul unui apartament dintr-un bloc va plati intocmirea certificatului pe tot blocul. De asemenea difi- cultatile cresc deoarece majoritatea asociatiilor de locatari/proprietari nu detin cartile tehnice ale constructiilorrespective. Un alt pericol este intocmirea unui certificat pe apartamentde auditorii "binevoitori", un astfel de certificat fiind intocmit in afara legislatiei actuale si deci nefiind valabil.

Mergi sus» descarca articolul

Octavian Sarbu

Managing Partner Complete Corporate Solution - Coldwell Banker Concierge

Certificatul de performanta energetica a cladirii a fost introdus in legislatie prin Legea nr. 372/2005. Aceasta lege prevede ca emiterea certificatului de performanta energetica a cladirii va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Acest certificat de performanta energetica este un document tehnic care are un caracter informativ si care atesta performanta energetica a unei cladiri. (art. 3 pct. 3 din Lege).

Performanta energetica se va aprecia tinand seama de:

 • caracteristicile termotehnice ale elementelor ce alcatuiesc anvelopa cladirii, compartinentarea interioara, inclusiv etanseitatea la aer;
 • instalatiile de incalzire si de alimentare cu apa calda de consum, inclusiv caracteristicile in ceea ce priveste izolarea acestora; instalatia de climatizare;
 • ventilatia;
 • instalatia de iluminat integrata a cladirii, in principal sectorul nerezidential;
 • pozitia si orientarea cladirilor, inclusiv parametrii climatici exteriori;
 • sistemele solare pasive si de protectie solara;
 • ventilatia naturala;
 • conditiile de climat interior, inclusiv cele prevazute prin proiect.(art. 4 din Lege).

Urmatoarele tipuri de cladiri sunt supuse certificarii: (art. 7 alin. 1 din lege):

 • locuinte unifamiliale;
 • blocuri de locuinte;
 • birouri;
 • cladiri de invatamant;
 • spitale;
 • hoteluri si restaurante;
 • sali de sport;
 • cladiri pentru servicii de comert;
 • alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

Legea prevede si o serie de exceptii precum cladiri istorice, lacasuri de cult, cladirile individuale cu su- prafata utila mai mica de 50 mp. Acest certificat de performanta energetica este valabil 10 ani (art. 13 alin 1 din Lege) si ar trebui sa fie emis de un auditor energetic pentru cladiri.

Obligatii pentru investitorii si proprietarii de cladiri:

Un certificat energetic este necesar a se obtine in situatia in care se construieste, se vinde sau este inchiriata o cladire din categoria celor enumerate. (art. 13 din Lege).

In ce priveste cladirile noi conform Normelor metodologice aprobate prin ordinul comun nr. 691/1459/288 din 2007 (Norme) certificatul completeaza documentatia de receptie a cladirilor. In consecinta in lipsa acestui certificat reprezentantul autoritatii publice prezent la receptia cladirilor poate refuza receptia la finalizarea lucrarilor in cazul in care acest certificat nu este prezentat. (art. 12 din Norme). Obligatia obtinerii acestui certificat revine investitorului sau proprietarului astfel ca acesta nu poate refuza el insusi receptia lcurarii la finalizare de la antreprenor pe motivul inxistentei acestui certificat.

Tinand seama de caracterul informativ al certificatului, precum si de caracterul consensual al contractului de vanzare-cumparare sau inchiriere, prezentarea certificatului nu poate fi considerata o conditie pentru incheierea contractului de vanzare-cumparare.

Certificatul, fiind informativ, nu are nicio semnificatie privind drepturile si obligatiile partilor, de pilda nu limiteaza obligatiile de garantie ale vanzatorului sau locatorului, astfel incat neprezentarea sa sa fie un impediment in stabilirea intinderii obligatiilor partilor, si, in consecinta, sa poata fi considerat un impediment pentru incheierea contractului.

Aceasta discutie apare ca fiind foarte importanta in conditiile in care exista indoieli ca autoritatile publice au creat conditiile pentru aplicarea legii (norme de certificare, un numar suficient de auditori autorizati), si ca s-ar ajunge la blocarea pietei imobiliare.

Este de retinut ca in 1 octombrie 2008 a fost aprobat de catrea Guvern un proiect de lege de modificare a Legii 372/2005 care stabilea ferm ca notarii vor putea autentifica acte de vanzare-cumparare de imobile numai in prezenta certificatului de performanta energetica a cladirii, iar administratiile financiare vor putea inregistra contractele de inchiriere doar in conditiile prezentarii acestui certificat, insa acest proiect a ramas pana in acest moment fara urmari.

Mergi sus» descarca articolul

Despre certificatul energetic

Un certificat energetic este necesar a se obtine in situatia in care se construieste, se vinde sau este inchiriata o cladire din categoria celor enumerate. (art. 13 din Lege). Urmatoarele tipuri de cladiri sunt supuse certificarii:

 • Locuinte unifamiliale;
 • Blocuri de locuinte;
 • Birouri;
 • Cladiri de invatamant;
 • Spitale;
 • Hoteluri si restaurante;
 • Sali de sport;
 • Cladiri pentru servicii de comert;
 • Alte tipuri de cladiri consumatoare de energie.

» mai departe

Comanda certificatul

sau comanda certificatul direct

Descarca modelul in format PDF

Descarca modelul in format PDFcertificat pdf
© 2007-2010 Coldwell Banker Affiliates of Romania. Coldwell Banker, Coldwell Banker Commercial, Coldwell Banker Previews International and the logos are pending or registered trademarks licensed to Coldwell Banker Affiliates of Romania. Each Office is Independently Owned and Operated.

Lorem ipsum.